PASTI POP-SPIRITUALITY 1

PAST 1 NEDUALITA

Nedualita je základní paradigma celé řady esoterických nauk. Neberte mě však chybně, nedualitu považuji v jádru za skvělou myšlenku, jen pokud není brána příliš doslovně.

Pokud mluvíme o dualitě, nemyslíme protiklady (světlo/tma, dobro/zlo), nýbrž to, že věci jsou od sebe oddělené, že svět se skládá z oddělených objektů. Nedualita je tedy přesvědčení, že žádné oddělení ve skutečnosti neexistuje.

Nedualita je vyjádření jednoty všech věcí. Slovo jednota je ale potřeba v tomto smyslu chápat obrazně, nikoliv doslovně jako numerickou hodnotu jedna. Nedualita prosazuje perspektivu, že vše v naší realitě je nějak propojeno a toto propojení může být v jisté chvíli chápáno nebo prožíváno jako něco přesahujícího a posvátného.

V esoterické subkultuře je však nedualita chápána v její radikální podobě. Toto pojetí je někdy označováno také jako neo-advaita. Nedo-advaita zastává přesvědčení, že veškerá existence je v konečném smyslu „jedna entita“ a že všechna rozmanitost, individualita a odlišnost jsou pouhou iluzí a překážkou k duchovnímu pokroku. Dualita, oddělenost, individualita jsou pojmy, které z pohledu radikální neduality vyjadřují něco fundamentálně špatného a klamného. Podle představy radikální neduality neexistuje žádné já oddělené od ostatních a světa. Podle tohoto přesvědčení existuje pouze jedno „já“ a tím jsme my všichni. V moderních spirituálních naukách proto mnozí dochází k přesvědčení „já jsem Bůh“ či „všichni jsme Bůh“. Někteří dochází k závěru, že žádné já neexistuje a konečná realita je nula. Proč lze takové myšlení považovat za past, vysvětlím následovně.

Pojetí radikální či doslovné neduality a jednoty je filozoficky problematické, vede k seberozporům*, morálním dilematům, a nezřídka k nabubřelému egu. Tato interpretace neduality nejenže popírá unikátnost každého z nás, ale také redukuje pojem jednoty na pouhé matematické číslo jedna. Tento pohled opomíjí a popírá rozmanitost a bohatost celé existence. Zdá se, že tato „esoterická“ nedualita ignoruje dynamiku a vzájemnou propojenost jednotlivých aspektů existence.

Skutečná nedualita nebo jednota není o numerické hodnotě, nýbrž o hlubokém propojení všech částí univerza, kde každý jedinec hraje nezastupitelnou roli v jednom velkém celku. Jednota v tomto smyslu tedy vůbec nevylučuje rozmanitost ani jedinečnost každé bytosti.

Mnohá duchovní učení čerpají inspiraci z indických a východních nauk. Sanskrtský výraz pro nedualitu je advaita nebo také abheda a konečnou neduální realitu nazývali Indové Brahman. Když však indičtí mystikové hovořili o neduální realitě či Brahmanu, měli spíše na mysli mystickou, nepopsatelnou skutečnost, která vše prostupuje a spojuje. Nikoliv oblíbenou představu konečné reality v podobě „rozmixované kaše“, v níž se všechny rozdíly rozmazávají a splývají v jeden celek. Když Indové mluvili o nedvojném Brahmanu, neměli na mysli nějaké homogenní světlo nebo jednotné vědomí v podobě průhledného želé, ale hlubší aspekt reality, který je nepředstavitelný a nesdělitelný.

Radikální nedualita může také vyvolat poněkud nihilistický pohled na svět – vše je v konečném smyslu jedno, na ničem doopravdy nezáleží. To může přinést někomu dočasnou úlevu, ale může to také vést k emocionální prázdnotě a snížení empatie vůči druhým. Neboť přesvědčení radikální neduality nám říká, že veškeré rozdíly jsou iluzorní, bezvýznamné a nedůležité. Může to vést k solipsismu, kdy považujeme sebe za důležitého, skutečného a vše ostatní jen iluzi.

Mnohá esoterická učení dokonce vybízí k averzi k dualitě, kterou vnímají velmi negativně jako duchovní překážku, jako zlo, klam, kterého je potřeba se jednou provždy zbavit. Na internetu si můžeme přečíst řadu článků a neo-advaitě a lidech, kteří jí podlehli a o tom, jak jim přinesla z počátku úlevu, ale později spíše pocit prázdnoty a nenaplnění. Když vás v esoterické diskuzi někdo nazve dualistou, vězte, že se jedná o urážku nejvyššího stupně.

Pokud však nepopíráme dualitu a zároveň tvrdíme, že základ reality je nedualistický, dostáváme se do rozporu, že?

SMÍŘENÍ DUALITY A NEDUALITY

Pojďme se podívat, jak tento problém řešili indičtí filozofové. Zajímavé východisko nabídl ve staré Indii nenáboženský filozof jménem Bhaskara (7. stol.) prostřednictvím myšlenky známé jako bheda-abheda (rozdíl v nerozdílu). Tato myšlenka se snaží vysvětlit, že není třeba vytvářet konflikt mezi dualitou a nedualitou; mezi jednotou a mnohostí. Dualita není něco, čeho je potřeba se zbavit, abychom naplnili nedualitu a prožili jednotu. Je zřejmé, že mnohost a jednota jsou ve vzájemném a neoddělitelném vztahu. Bhaskara se snažil se vysvětlit, že oddělenost, rozdílnost či dualita je je klíčem k nedualitě. Jeho myšlenka jde však ještě dál a tvrdí, že dualita umocňuje prožívání neduality. Již tehdy Bhaskara kritizoval některé buddhistické a hinduistické školy, které se snažily vytvořit falešnou dichotomii mezi dualitou a nedualitou.

Nevidět rozpor mezi dualitou a nedualitou může být na první pohled obtížné pochopit, ale v zásadě je to poměrně snadné. Můžeme se zamyslet nad tím, že to, že jsme každý jiný je zároveň to, co máme všichni společné. Odlišnost, různost nemusí být překážkou k jednotě, ale naopak.

Jednotu můžeme také chápat jako nekonečně komplexní systém vzájemně propojených částí, z nichž každá má své vlastní jedinečné vlastnosti. Tyto části nesplývají jedna v druhou ani neztrácejí své individuální kvality. Spíše si zachovávají svou unikátní povahu a zároveň se propojují se všemi ostatními. Je to jako velký tanec, kde jsou všichni tanečníci propojeni, a přesto každý tančí svým vlastním způsobem. Je to jako velký orchestr nebo symfonie, kdy vnímáme jeden celek – skladbu –  ve které se ale zároveň každý okamžik mění v nespočetný počet zvuků, barev a tónů.

Poznámka: *Komplexnější filozofické zamyšlení nad nedualitou jsem rozepsal v článku zde

V dalším pokračování seriálu pop-spirituálních pastí se zaobírám myšlenkou sebelásky. K přečtení zde.

◦○◦━◦○◦━◦○◦━◦○◦

Pokud si myslíte, že moje práce stojí za to, uvítám jakoukoli formu podpory. Vaše drobné příspěvky mi lépe pomůžou udržet moji práci aktivní a rozvíjet ji dál. Kliknutím na logo PayPalu níže nebo na číslo účtu 2025042011/3030 můžete přispět částkou, kterou považujete za vhodnou.
Díky a s láskou
Jirka