Co je skutečně tantra?

Snad žádný pojem převzatý z indické kultury není spojen s tolika nedorozuměními jako tantra. Pokud vás zajímá původ a význam tantry a její spojitost s moderním chápáním tohoto konceptu, doufám, že vám můj stručný článek poskytne užitečné informace.

VÉDSKÁ DOBA

Védy jsou nejstarší hinduistické záznamy (asi 2000 let př. n. l.) Jedná se o hymny, které se původně předávaly pouze ústní tradicí a později byly zapsány do textové podoby a rozděleny na různé knihy. V době vzniku Véd slovo tantra označovalo tkalcovský stav, tkaní, nit, provaz, vlákno, látku. Z té doby nemáme žádné záznamy o učení zvaném tantra.


TANTRA NAŠEHO DĚTSTVÍ

Nejstarší indický text s názvem tantra všichni známe. Každý se s příběhy těchto textů setkal jako dítě. Ano, jsou to bajky a pohádky. Tyto krátké alegorické příběhy se zvířátky, které se dětem vypráví po celá pokolení, pochází z prastaré indické knihy Panča tantra (asi 200 let př.n.l.). Pod vlivem stěhování příběhů se bajky pančatanter dostaly do Evropy a staly se vnitřními motivy mnoha pohádek a bajek, které v Evropě zlidověly.


RANÁ POSTVÉDSKÁ DOBA

V nejstarším slovníku sanskrtské gramatiky od lingvisty Paniniho (500 př. n. l.) je slovo tantra definováno jako tkadlec, tkanina, látka, ale také v přeneseném významu – látka, předmět nebo osnova.

V postvédském období (1000 př.n.l.) došlo k rozkvětu mnoha filozofických systémů. Postupem času, jak se rozvíjela psaná forma, vznikaly nové literární útvary, jako jsou sútry, stotry, upanišady a také tantry. Tantry byly texty zabývající se technickými detaily jednotlivých systémů a nauk. Slovo tantra v té době označovalo učení, ucelený filozofický systém či návod.

Védy, upanišady byly společné texty většiny hinduistických sekt. Zatímco tantry byly texty nebo nauky úzce spjaty s učením konkrétní sekty. Ve středověkých puránách je slovo tantra synonymem pro nauku, systém učení.


ÉRA GUPTY (4. století)

Staré filozofické systémy bylo pozoruhodné v tom, že jejich zaměření bylo poměrně silně racionalistické. Mnohé z nich měly dokonce sekulární, ba i otevřeně ateistický charakter. V před-buddhistickém a védském období v Indii nebyla zatím žádný chrámová kultura. Avšak v prvních stoletích n.l., začaly ale nabývat na popularitě nové tradice s výrazným náboženským zaměřením, ritualistickou a chrámovou praxí. Započal rozmach chrámové kultury.

Nová náboženství byla nucena nějak systematizovat rituální praktiky či chrámové liturgie. A tak se začala rozvíjet nová literární oblast, která se zaměřovala na bohoslužbu, obřady spojené s uctívanými božstvy. S tím souvisela ikonografie božstev, stavba chrámů, oltářů a esoterické významy či kosmologie spojené s osobnostmi bohů. Texty, které se zabývaly těmito tématy se v různých tradicích nazývali agámy, pančarátry nebo také tantry.

Neexistovalo nic jako tantrické učení, tantrismus. Tantra i nadále byl obecný nebo zastřešující termín pro všemožné systematické doktríny, soubor praktik nebo technickou literaturu ať už náboženskou nebo filozofickou.


TANTRIK ČERNOKNĚŽNÍK

Posuňme se nyní o pár století dál. V lidové hinduistické tradici se slovo tantra čím dál tím častěji váže k ritualistické praxi. V období od 12. století, se začaly v severní Indii rozvíjet poněkud obskurní a kontroverzní tradice, které do své praxe zahrnovaly užívání alkoholu, omamných látek, sexuální orgie či dokonce kanibalismus.

Později, zřejmě vlivem Britů se pojem tantra stal synonymem pro černou magii. Tento význam se v lidovém prostředí Indie a Asie poměrně dost rozšířil. Dodnes se v indických příbězích, knihách, filmech slovem tantrik označuje černokněžník. Tantra je něco jako voodoo. Pojem tantra mantra je v celé jihovýchodní Asii ekvivalentem našeho abrakadabra. Existuje dokonce indický horor s názvem Tantra mantra.


TANTRICKÝ SEX?

Před příchodem muslimů, Britů, nebyl sex v Indii vulgarizován ani považován za tabu a byl přirozenou součástí mnoha náboženských systémů. Erotická témata byla v náboženské poezii všudypřítomná. To však nesouviselo s tantrou nebo tantrismem.

Jak bylo popsáno výše, jisté sexuální praktiky byly součástí některých zvláštních rituálů. Vadžrajánový buddhismus, který se rozšířil v Tibetu, mnohé z těchto rituálů převzal. V Tibetu to vyvolalo intenzivní debaty a kontroverze mezi různými klášterními tradicemi. Sexuální praktiky byly často vyvrcholením iniciačních rituálů. Současné autority tibetského buddhismu tvrdí, že tyto praktiky jsou pouze součástí vizualizace při meditaci. Sex však nebyl s pojmem tantra nijak spojován. Sexuální praktiky byly součástí jen některých tradic.


TANTRISMUS

Tantrismus je západní koncept. Na počátku 20. století to byly dvě osoby, které jsou zodpovědné za to, jak západní svět vnímá pojem tantra –  obchodník a okultista Pierre Bernard a orientalista John Woodroffe alias Arthur Avalon.

John Woodroffe i Pierre Bernard vykreslovali tantru jako komplexní učení spojené s okultismem a sofistikovanou esoterikou, ale míchali do toho také keltské mýty a západní esoteriku.

Woodroffovy výklady orientální mystiky se staly nesmírně populární a byly inspirací pro mnoho lidí, včetně slavného psychologa C. G. Junga. Slovo tantra se stále více skloňovalo a obklopovalo aurou tajemné východní mystiky určené pro pokročilé elity.


SEXUÁLNÍ TANTRA

Kontrakultura 60. let 20. století se zasloužila o renesanci indické jógy na Západě. Indičtí guruové v Americe měli doslova žně. Jedním z guru celbrit byl Chandra Mohan Jain, později známý jako Rajneesh nebo Osho. Osho často propagoval volný sex a sexuální praktiky, které označoval jako tantru, ač neměly s tantrou nic společného. Jeho interpretace tantry se rozšířila v západních zemích. Ale vyvolala i reakci v Indii a to nejen negativní. Indové se rádi přizpůsobí západním trendům a tak v Indii začaly vznikat tantrická centra, přitahující západní hledače duchovních zážitků toužící po otevření čaker, probuzení hadí síly a harmonizování sexuální energie.

Zajímavé je, že zájem Západu o tyto techniky vzkřísil v samotné Indii starobylé tradice, které byly téměř zaniklé. Například kašmírský šivaismus (Trika) nebo tradice Natha byli v Indii takřka mrtvé a dnes zažívají renesanci a těší se obrovskému úspěchu hlavně z řad západních duchovních hledačů tantry.


TANTRA DNES

Tantra je termín, který často bývá zneužíván, zejména různými charismatickými vůdci sekt. Mnoho guru-celebrit šíří mumbo jumbo interpretaci indických nauk, a kolem jejich osob se často vytvářejí náboženské sekty, které bohužel nezřídka provázejí zneužívání, násilí, a různé skandály.

V současné době ale tantra také plní funkci subtilních erotických služeb nebo sexuálního poradentství či workshopů. To vše okořeněné spirituálním a orientálním nábojem. To mi přijde zcela v pořádku. I když tento trend nemá s tantrou mnoho společného, nemám proti těmto praktikám žádné námitky. Jsem rád, že se objevují snahy povýšit sex nad obyčejné pudy a lidé se jej učí vnímat jako projev lásky, spirituality a hlubokého spojení.